Kultura i zabava

Ribnik i okolica

Mjesto Ribnik značajna je povijesna lokacija, povijesno i danas administrativno sjedište Općine. Ribnik je smješten u pitomoj udolini na raskrižju «stare» trgovačke ceste što je spajala nekadašnju Kranjsku od Metlike preko Karlovca sa Bosnom, sada državna cesta D6 i ceste koja se od Ozlja vijugavo uspinje do Martinskog Vrha (370 m/nv), te preko Ribnika (151 m/nv) produžava do rijeke Kupe u Pravutini. Slikoviti je to kraj omeđen rijekom Kupom i Lipničkim Gorjem (Gubački Vrh 464 m/nv) na zapadu, te obroncima Svetičkog Gorja sa vrhom Vodenica (537 m/nv) na istočnom dijelu. Cijela dolina bogata je izvorima pitke vode, te prošarana mnoštvom potoka što nude raznolikost životinjskog i biljnog svijeta. Pored samog Ribnika, ovom izrazito ruralnom krajoliku, pripadaju još sela: Obrh, Jasenovica, Novaki Lipnički, Gorica Lipnička, Martinski Vrh, Gornja Stranica, Donja Stranica, Griče, Gornji Goli Vrh Lipnički, Veselići, Jarnevići, Skradsko Selo, Lipnik, Ravnica, Drenovica Lipnička i Sopčić Vrh.

Ribnik je naziv dobio po Starom gradu Ribniku koji je nekad u obrambene svrhe bio okružen ribnjakom, a voda je sezala do samih zidina. Stari grad Ribnik čiji su temelji prema «Lopašiću» sagrađeni u 13 st., danas je spomenik kulture nulte kategorije i jedan je od rijetko sačuvanih srednjevjekovnih nizinskih utvrda tzv. «wasserburg». Prvi su mu vlasnici bili gorički knezovi Babunići. Od 14. st. u rukama je Frankopana krčkih čiji se grb sa šestokrakom zvijezdom i danas nalazi nad glavnim ulazom, od 16. st. Gradom gospodare Zrinski, a nakon njihove propasti u 19. st. ga djelomično obnavlja mađarski plemić Gall. 02. svibnja 1903. godine Grad kupuje Upravna općina Ribnik od Eduarda i Elizabete Hahn za 10.000 kruna. U proteklih 100 godina u Gradu su bili smješteni razni sadržaji od obrtničkih radionica, škole, pošte, skladišta i stanova. U skoroj budućnosti očekuje se temeljita obnova sa muzejsko galerijskim i ugostiteljskim sadržajima čime bi Grad konačno dobio namjenu koju i zaslužuje i time postao interesantan posjetiteljima Ribnika.

Selo Lipnik na obronku istoimenog gorja ima lijep smještaj na spoju nizinskog poljoprivrednog i visokog šumovitog pojasa. Na uzvisini tik pod šumom smještena je župna crkva sv. Ilije Proroka, barokna građevina čiji je najstariji dio (sakristija) sagrađen 1673. godine, a daljnja rekonstrukcija i proširenje u periodu 1770. – 1774. godine, sa zvonikom nad predvorjem i zanimljivom pomičnom oltarnom slikom. Zidine starog župnog dvora nose karakteristične elemente srednjevjekovnih fortifikacijskih građevina. Lipnička župa prvi puta se spominje daleke 1334. godine.

U Lipniku se nalazi najstarija školska zgrada «Pučke škole u Lipniku» iz 1856. godine, te najstarija obiteljska kuća pokrivena «škopom» (slamom) stara preko 200. godina.

U selima Jasenovici, Gornjoj Stranici i Donjoj Stranici, Novakima Lipničkim i drugdje, mogu se razgledati brojni primjerci tradicijskih drvenih «hiža s gankom» koje se na sreću obnavljaju u izvornom obliku, pa će se na taj način sačuvati izvorna arhitektura ribničkog kraja.

Martinski Vrh selo je u najvišem djelu Općine odakle puca pogled do Kleka i Svete Gere, a u istom je sačuvana stara seoska «šterna» (bunar) iz 1929. godine.

U selu Obrh rođen je 1617.-1918. godine Juraj Jurko Križanić veliki teolog, dominikanac, filozof, pisac, skladatelj i svjetski putnik. Poginuo je pod zidinama Beča 1683. godine u bitci sa Turcima kao poljski vojnik, a na povratku iz Sibira u svoj rodni Obrh. Povodom 300-te godišnjice pogibije, u znak sjećanja, postavljene su spomen ploče u rodnom Obrhu i u crkvi sv. Ilije Proroka u Lipniku gdje je kršten.

Čitav kraj ispunjen je mnoštvom sakralnih objekata kulturne vrijednosti kao barokna kapela sv. Petra u Stranici Gornjoj iz 1809. godine, kapela sv. Ane u Gričima, kapela presvetog Trojstva u Ribniku nanovo sagrađena 1909. godine na mjestu stare kapele iz 15. ili 16. st., kapela srca Isusovog u Sopčić Vrhu, kapela Gospe Lurdske u Lipniku i kapela u Veselićima, te mnoštvo raspela na raskrižjima puteva.

Živopisni ruralni ribnički kraj još u nedavnoj prošlosti dopunjavali su tradicijskih zanati, a najpoznatiji su bili lončari iz Veselića, mlinari, kolari, kovači i ostali drvodjelci. Dio predmeta tradicijskog obrta i umijeća, sačuvan je, te uz kulinarske specijalitete i druge domaće proizvode, mogu poslužiti kao dio turističke ponude ribničkog kraja.

Razgledavanje kulturnih znamenitosti i ribničkog krajolika moguće je i brojnim pješačkim i biciklističkih stazama.

U naselju Ravnica nalazi se izvorište i jezerce Rilac na kojemu je moguć cjelodnevni boravak uz roštilj i odmor pod sjenicom. Vikendom i praznikom dozvoljen je ribolov sa godišnjom ili dnevnom ribolovnom kartom.

Stranica 1 od 1 |

foto galerija
Obilježavanje 25. obljetnice 110. BR. ZNG - HV Obilježavanje 25. obljetnice 110. BR. ZNG - HV Obilježavanje 25. obljetnice 110. BR. ZNG - HV
Obilježavanje 25. obljetnice 110. BR. ZNG - HV Obilježavanje 25. obljetnice 110. BR. ZNG - HV Obilježavanje 25. obljetnice 110. BR. ZNG - HV
zanimljivosti

Ilija Gregorić

image

Ilija Gregorić

Ilija Gregorić bio je vojni vođa pobunjenih…

Juraj Jurko Križanić (1618-1683)

image

Juraj Jurko Križanić rođen je 1618. godine od oca Gašpara,…

kalendar događanja
N P U S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Karta Općine

zadnje vijesti
prostorni plan uređenja
Prostorni plan uređenja općine Ribnik
korisni linkovi
anketa
Što vas ovdje najviše zanima?
SRP Općine Ribnik
image Općini Ribnik su dodijeljena sredstva na temelju Natječaja za provedbu operacije 7.1.1. „Izrada planova za razvoj jedinica lokalne samouprave i naselja u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine za ulaganje u izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik. Cilj ovog Projekta je pozitivno utjecati na prostorni i gospodarski razvoj Općine Ribnik. Ukupan iznos prihvatljivog ulaganja unutar Izrade Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik iznosi 62.000,00 HRK. Stopa sufinanciranja koju je ostvarila Općina Ribnik je 100% od ukupno prihvatljivih troškova. Iznos sredstava potpore iz proračuna Europske unije iznosi 52.700,00 HRK koja sudjeluje sa 85% ukupne vrijednosti potpore za izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik. Sredstava iz proračuna Republike Hrvatske iznose 9.300,00 HRK te sudjeluju sa 15% od ukupne vrijednosti potpore za izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik.
vremenska prognoza