Zanimljivosti

o općini, poznatim osobama i slično...

Ilija Gregorić bio je vojni vođa pobunjenih seljaka u znamenitoj Seljačkoj buni 1573. godine. Iako ne postoji puno podataka, zna se da je bio iz ribničkog kraja i da je sa sobom doveo četu Ribničana. Po nekim izvorima smatra se da je rođen oko 1520. godine. Nakon poraza seljaka, dugo je izbjegavao smaknuće oslanjajući se na moćne zaštitnike. Na kraju je ipak pogubljen je 26.7.1574.godine.

Juraj Jurko Križanić rođen je 1618. godine od oca Gašpara, časnika Zrinskih i majke Suzane u dvorcu Obrh kod Ribnika i Župi Sv. Ilije pod Lipnikom gdje je i kršten. Sam dvorac nalazio se na brežuljku poviše lijeve obale potoka Obrh a kameni temelji vidljivi su i danas. Po današnjem nazivu naselja, pripadao bi naselju Jasenovica i zaseoku Korde od kojeg je udaljen oko 300 metara. Drveni dvorac izgorio je do kamenog temelja u kasnijem požaru.

Podjemo li iz Karlovca Lujzijanskom cestom i skrenemo u Netretiću prema Metlici, evo nas skoro u Ribniku. Narod, živući u Ribniku i oko njega, bavi se poljodjelstvom; to su veoma marljivi radnici, nu mnogi se sele u Ameriku, što je domaćemu gospodarstvu na uštrb, ali ovi opet odanle šalju mnogo gotova novca kući. Ribnik je upravo središte onoga dijela naše domovine, kojega se pučanstvo nazivlje Brajcima. To ime nas podsjeća na stari narod Brajaca, koji je za Rimljana u ovim priedjelima živio.


Općini Ribnik su dodijeljena sredstva na temelju Natječaja za provedbu operacije 7.1.1. „Izrada planova za razvoj jedinica lokalne samouprave i naselja u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine za ulaganje u izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik.
 
Cilj ovog Projekta je pozitivno utjecati na prostorni i gospodarski razvoj Općine Ribnik. Ukupan iznos prihvatljivog ulaganja unutar Izrade Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik iznosi 62.000,00 HRK. Stopa sufinanciranja koju je ostvarila Općina Ribnik je 100% od ukupno prihvatljivih troškova. Iznos sredstava potpore iz proračuna Europske unije iznosi 52.700,00 HRK koja sudjeluje sa 85% ukupne vrijednosti potpore za izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik.
 
Sredstava iz proračuna Republike Hrvatske iznose 9.300,00 HRK te sudjeluju sa 15% od ukupne vrijednosti potpore za izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik.
PREUZMI: PDF dokument

KARTA OPĆINE RIBNIK